> Home -  Medisch - Kan de kleur van je ogen veranderen?
 Kan de kleur van je ogen veranderen?

Oogkleur wordt bepaald door de hoeveelheid pigment in je iris. Als je goed naar je iris kijkt, zul je zien dat de kleur niet overal hetzelfde is, vaak is het een combinatie van verschillende tinten. Soms is er een anders gekleurde ring te zien, of bevat de iris 'vlekjes' in een andere tint. Maar wordt je hiermee geboren? Of is dit iets wat over de jaren verandert?

De gekleurde ring in je oog heet de iris. De iris heeft als doel de hoeveelheid licht wat in je oog valt te reguleren. Wanneer er veel licht op je oog valt, trekt de iris samen, waardoor je pupil kleiner wordt. Op deze manier houdt de iris het teveel aan licht tegen. Hoeveel licht er door je iris doorgelaten wordt, is ook afhankelijk van de kleur van je irissen. Een bruine iris is veel donkerde dan een blauwe iris en zal dus ook minder licht doorlaten.

De hoeveelheid pigment (melanine) in je iris bepaalt welke kleur je ogen zijn. Bevat je iris veel pigment, dan wordt deze bruin, weinig pigment maakt je iris blauw. Bij alle gradaties er tussenin wordt de kleur groener.

Het pigment wat in je iris zit, is vergelijkbaar met het pigment wat in de huid zit en is ook beïnvloedbaar door licht. In zomer worden je ogen vaak donkerder van kleur, krijgen een bruine of gele ring, of er worden donkere vlekken zichtbaar. In de winter krijgen je ogen weer de gebruikelijke kleur.

Baby’s worden vaak geboren met lichtkleurige ogen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt zelfs dat ongeveer 90% van de blanke baby’s geboren wordt met blauwe ogen. Getinte en donkere baby’s worden vrijwel altijd met licht bruine of grijze ogen geboren. In de eerste levensjaren, tot een jaar of 6, worden de ogen geleidelijk aan donkerder, daarna blijft de kleur van de irissen vrijwel gelijk. Toch is het ook mogelijk dat onder invloed van hormonale veranderingen de aanmaak van pigmenten in je irissen verandert. Zo kan het dus dat de kleur van je ogen tijdens de pubertijd, zwangerschap of tijdens de overgang nog verandert.

Natuurlijk is er ook een kunstmatige manier om je oogkleur te veranderen. Naast het dragen van gekleurde contactlenzen, of zelfs het chirurgisch implanteren van gekleurde lenzen, heeft een Amerikaanse arts een methode ontwikkeld om met behulp van een laser permanent de kleur van je ogen aan te passen. Door met een laser de melanine uit de iris te verwijderen, wordt je oogkleur permanent veranderd naar blauw.

Het is dus wel degelijk mogelijk dat de kleur van je ogen verandert. De verandering in iriskleur is tijdens de kinderjaren het grootst en permanent. Onder invloed van zonlicht kan de exacte oogkleur nog wat wisselen, maar wanneer de hoeveelheid zonlicht weer afneemt, nemen je ogen hun oorspronkelijke kleur weer aan.Tags: Staar, Cataract, Glaucoom, Grauwe staar, Groene staar, Suikerziekte, Diabetes, Oogdruk, Glasvocht, Oogvocht, Kamervocht, Trabekelsysteem, Microchirurgie, Laserbehandeling, Iris, Hoornvlies, Oogzenuw, Zenuwziekte, Oogdruppels

Website & hosting Support2U